in

O Fieiro House (A House in Tension Inside Another in Compression) by Arturo Franco

O Fieiro House by Arturo Franco


Typology: Residential, single-family home
Status: Built
Location: Site of O Fieiro, municipality of Mazaricos, La Coru?a, Spain
Design lead architect: Arturo Franco
Building engineer: Diego Castellanos
Other architects: Patricia Herráez, Mario Azorín
Structural consultant: Juan Rey – Mecanismo, dise?o y cálculo de estructuras, S.L.
Construction company: Manuel Barreiro Castro
Timber store: Maderas Rado S.L.
Carpenter: Priegue S.L.
Locksmith: Talleres Lado S.L.
Photographer: Alfonso Quiroga
Built area: 199,82 m2
Cost: 45.000 €
Client: Ana Román

The village of O Fieiro is located in the natural environment of Mount Pindo, known as the Celtic Olympus, a granite rock formation from which all the traditional Galician houses in the area emerge.

The project considers the rehabilitation of a small animal stable, a 1920 farmhouse built with stone walls of large, well-arranged granite ashlars, 70-80 cm thick, with a two-sloped roof made of fiber cement sheeting on a prestressed concrete joist structure.

The original farmhouse had an access corridor located in the center, separating two spaces, In one of them was the stable for the cattle, while in the other there was a kitchen with a stone oven and a niche where the sink was placed, under the window. This space led to an upper floor, now demolished, through a stone staircase, where the bedrooms were situated.

Adjacent to the house, to the northeast, there is a single-story stone attached volume, with a two-sloped roof, which contained a storehouse. On the southwest side, there is another volume integrated into the main volume with two floors above ground level. The second floor had been also demolished and used as a storehouse too. None of these volumes was connected to each other from the inside, each one having its own access from the outside.

The intervention to rehabilitate the stable and transform it into a home is based on the general concept of taking advantage of its system of load-bearing walls that work by compression and using it as a container and support for a new structure of wooden slabs working by traction.

The constructive and structural system is resolved with three materials, wood, steel, and truck straps, in collaboration with the original stone.

Firstly, mechanical openings are made in the masonry walls at different heights into which three metal section sleepers are inserted. The pinewood slabs are then embedded in the masonry wall over the metal sleepers and fixed in place with wooden wedges.

The slabs bridge a distance of up to 5.20 meters between supports. The planks are loose, without gluing or tongue. To give them stability, there are tie-down straps that wrap them, these are fixed on the vertical stone walls by means of an anchoring system with stainless steel rings, making the whole system work by traction.

Secondly, the original roof of prestressed concrete joists and fiber cement sheeting has been preserved, a second fiber cement sheeting roof supported by metal purlins has been installed on top, to generate a ventilated roof. In the west area, the original roof has been demolished to open a terrace on the upper floor and thus take advantage of natural light from this orientation.

The entire structure remains visible, including protection on the lower face of the roof made of solid pine slats supported on the wing of the concrete beam.

All exterior and interior carpentry, which were in poor condition or non-existent, have been replaced by new metal carpentry. And all the interior stone divisions have been preserved, repairing the walls and adding new openings to connect the spaces with each other. In addition, other unique stone elements have been preserved, such as the stairs, the fireplace, the sink, and a font.

The house has been built around two main spaces in double and triple-height, visually connected to each other in all their diagonals and in constant relationship with the outside. Inside them the program associated with the day is developed, such as eating, cooking, meeting, working, playing, socializing, relaxing, etc. The bedrooms are located in the integrated volume placed in the west zone, in a more private area. Finally, in the adjacent volume on the northeast, an additional bedroom has been situated, which is independent of the main house.

To connect the vertical spaces, the original stairs have been conserved, with steps formed by large stones that offload their weight onto the ground. As an antagonist, a new metal sheet staircase has been designed that seems to levitate on the wooden floor.

The old stable has thus become a house that is experienced as a natural topography. A cave inhabited by little savages in an unconventional way. As in the forest, in nature, on Mount Pindo, one has to move to look at the ground, and upwards, alert, with caution. A sustainable house like village houses, without technological impostures.

“These days I am building a house in a village, the land of my ancestors, in the Celtic Olympus [1]. In fact, it is a rehabilitation of a small animal stable made of large, well-arranged, granite ashlars. Almost like occupying a cave. I will use only 7 cm thick Oregon pine planks to solve the floor slabs. You may wonder why from Oregon and not from my country. That’s a fight between me and the moths. The moths suffer more from the stomach with a wood that is not native and that, at least, is winning the first battle.

The slabs have to bridge a distance of 5.20 meters between supports. The loose planks without gluing or tongue will solve everything with the help of simple truck straps.

The carpenter who sold me the wood says that it won’t work, the structural engineer, an infallible guy, has serious doubts, and I do nothing but appeal to common sense or, what is the same, remember that evasive phrase: ?But if God works by traction?… We will soon know if, as old Oteiza wrote, ?there is a God to the northwest? [2], or maybe not.” – Arturo Franco

[1] It refers to Mount Pindo in the municipality of Carnota in A Coru?a.
[2] OTEIZA, Jorge: Existe dios al noroeste, Navarra: Pamiela, 1990.

“Now the old stable has become a house that is experienced as a natural topography. A cave inhabited by little savages in an unconventional way. As in the forest, in nature, on Mount Pindo, one has to move looking at the ground, and upwards, alert, with caution. A sustainable house like village houses, without technological impostures. 70 / 80 cm stone walls, a triple ventilated roof made of fibre cement and wood, and a new window open to the west, to squeeze the afternoon sun, so needed in this land with no sun.”- Arturo Franco

↓ Next Post Below


CLICK HERE for Free Design SoftwareTry our free 3D home/room design software.




HAUS Naturals Stainless Steel Cleaner

A Brickwork Orange | villa Alders by Joris Verhoeven Architectuur

30 Different Types of Melons – Do You Know Them All